top of page

Rotuesittelyt

Koiran valinta on parinmuodostusta parhaimmillaan, siksi pyrimme auttamaan koirakuumeisia ihmisiä löytämään itselleen parhaimmin soveltuvia rotuja ja yksilöitä. Kokemuksemme mukaan niin oikean koiran kuin oikean omistajan löytäminen on joskus aikaa vievää puuhaa, mutta palkitsee kyllä lopulta.

 

Tähän osioon olemme koonneet esittelyä molemmista edustamistamme roduista, ja hieman myös kuvamateriaalia valinnan ja hahmottamisen helpottamiseksi.

Bordercollie

Poika

Aija

Luonne:  Borsku on valloittava aina valmis persoona, satoi tai paistoi. Se osaa saada tahtonsa läpi jollet pidä varaasi mutta siinä ei ole mitään pahaa mikäli pidät laumanjohtajuuden itselläsi. Aulis isäntänsä palvelija sekä työ- ja harrastuskaveri jolle tyypillistä on loppumaton miellyttämisenhalu. Tarvitessaan osaa "kusettaa" omistajaansa vaikka omistaja luulisi olevansa koiransa kanssa pissilenkillä......

Bordercollie vaatii omistajaltaan sekä koko perheeltä laumanjohtajuutta, on siis muistettava että karvatassu on kotioloissakin laumahierarkian alin, ei runnottuna vaan rakastettuna ja opetettuna.

Ei vaadi lampaita mutta ei myöskään ole "sohvakoira". Vaatii pään sisäistä tekemistä ja onkin sitä kautta helpoiten väsytettävissä, fyysistä voimaa ja kuntoa tällä rodulla kyllä riittää joten muista koulutuksen ja sosiaalistamisen tärkeys.

 

Vakaa käsitykseni on ettei pahaa Bordercollieta olemass olekkaan vaan on vain laiska ja  laumanjohtajuuden menettänyt/laiminlyönyt koiranomistaja.

 

Ensisijaisesti työskentelevä ja tekemistä haluava koirarotu, toki myös hyvä seuralainen mutta ei "seurakoira".

Vaatii tekemisen lisäksi myöskin omaa rauhaa ja rauhoittumista - omaa paikkaa.

Liikunnallisen ja koiratoimintaa harrastavan ihmisen rotu.

Turkki: Näillä kasvattamillani koirilla on aina ollut pitkäkarvainen turkki mutta älä säikähdä, ei ole vaikeahoitoinen. Vaikeimmat kampauspaikat ovat korvien takana, siellä säilyy hieno lähes pentukarva kaiken ikää ja tämä on herkkää huopaantumaan. Harjauksesta on siis huolehdittava.

Turkki pestään kun katsot tarpeelliseksi ja jos haluat vauhdittaa karvanlähtöä niin sen alettua kunnon pesu ja seuraavana päivänä kunnon harjaus niin melko varmasti kauppakassillinen karvaan on irti.

Karvoista trimmataan ainoastaan tassu- ja korvakarvat.

Pestessä on tärkeää muistaa tarkistaa myös korvien puhtaus. 

Zar

Koko: Rotumääritelmä kertoo sen tarkemmin mutta yleisesti voidaan sanoa uroksen olevan huomattavasti narttua isomman, painoa nartulla tyypistä riippuen 15-18 kg ja uroksella 18-22 kg. Muistettava on että ylipaino on aina - eläimillekin - vaarallista. Kasvateissani on myöskin näitä narttuja pienenpiä uroksia mutta itse koiraahan tai rotua se seikka ei muuta. Kasvatuksessa aina tulee yllätyksiäkin.

Masi

Terveys: Bordercollie on muistaakseni tilastollisesti rotukoirien terveystilaston kärkipäässä hyvän yleisterveystilanteensa vuoksi ja toivonkin että näin olisi vielä pitkään.

Kieltämättä kaikenlaisia vikoja kyllä löytyy kuten esim epilepsiaa, maksa ja munuaissairauksia, kuuroutta jne. jne. mutta vielä hyvin pienissä määrin kasvavaan populaatioon nähden.

 

Kasvattimme tutkitaan silmistään jo pentuna.

Aijan pentu

Väri: 

mustavalkoinen tai musta valkoisin merkein = yleisin

ruskeavalkoinen

punavalkoinen

trigolori

bluemerle

redmerle

slatemerle

soopeli

jne

jne

Suomen Bordercolliet ja Australiankelpiet yhdistyksen laatima rotumääritelmä kertoo sinulle kyllä kaikki viralliset värit ja määreet.

Harrasteet: Bordercollie viihtyy erilaisten harrasteiden parissa, mikä näkyykin suurena harrasteiden kirjona joissa kasvattimme aikaansa viettävät, tässä nyt muutamia:

Agility on ehkä suurin, Suomessa pidetyssä agilityn MM-kisoissa osallistuvista koirista yli 95 % taisi olla Bordercollieita.

Tottelevaisuus niin toko kuin pk puolelta.

Paimennus, jopa porojen.

Rauniot

Vesipelastus

Haku

Jälki

Koiratanssi

Flyball

jne

jne

jopa sorsastuksessa.

Sohvi

Möykky

Hesssu ja Masi

Kaikkien meidän kuitenkin tulee muistaa että rotumääritelmä on "pienen" ihmisjoukon suunnitelma siitä mihin päin kasvatusta ohjattaisiin eikä yhdessäkään rodussa ole syntynyt koiraa joka olisi 100% rotumääritelmää vastaava mutta lähelle on päästy.....

Summa summarum.........

Oli koirasi sitten mitä rotua tahansa tai mixeri niin se kuitenkin on  PARAS ystäväsi/kuuntelijasi/lohduttajasi tapahtui mitä tahansa ja vaikka sinä et aina ymmärräkkään elämää ja koiraasi niin koirasi aina ymmartää ja tukee Sinua!!!

Bordercollie on rotuni niin kauan kuin minulla on koira.

Tämä ei ole koirana se joka on "niin helppo ettei tartte ees kouluttaa". Kaikki koirat tulee kouluttaa ja saattaa yhteiskuntaan kelpaaviksi jäseniksi ja syytä onkin muistaa panostaa pentuun ja sen kouluttamiseen, koska loput vuodet ovat aina helpompia mitä enenpi olet satsannut alkuvuosiin. Koulutus alkaa kun saat pennun kotiin, kodin ulkopuolinen koulutus silloin kun tehosterokotuksista on mennyt kaksi viikkoa eli noin 18 vko:n iässä.

Bordercollien suurin nautinto on saada työskennellä isäntänsä kanssa.

Muista aina että jos omat ideat ja voimat ei riitä niin pirauta pentusi/koirasi kasvattajalle ja kysy neuvoa. Parhaiten sinua osaa neuvoa henkilö jolla omakohtaista kokemusta tästä rodusta. Pidä siis yhteyttä kasvattajaan.

Rotuni nyt ja aina! =  BORDERCOLLIE

Wuf wuf hau......

Tiko

Zar

mennään jo......

Teppo Iso-Aho

Hessu

tuuksäääääää?????

Sohvi

V a u h t i a....

Tiko

Aijan Pentu

Poika

Aija

Zar

Hessu ja Masi

Zar

Masi

Tiko

Hessu

Hessu ja Masi

Zar

Taneli

Lumi

Kiinan harjakoira

 

Mitä sinun tulisikaan mielestäni tietää harkitessasi Kiinan Harjakoiran ottamista elinkumppaniksesi:

 

Luonne: Harjakoira on iloinen, valloittava, itsepäinenkin ja osaa kieputtaa omistajansa tassunsa ympärille niin, että välillä ei tiedä kumpi olikaa koira ja kumpi omistaja.

 

Vaatii huumorintajuisen omistajan ja palkitsee tylläisen kyllä hyvin.

 

Harjakoira keksii kaikenlaista uskomatonta jekkua ja luonteessa on mielestäni sekä kissaa että koiraa. Hyvin paljon on kissamaisia piirteitä.

On mamman mussukkaa joka vollottaa heti kun säikähtää tai kaikki ei mene niin kuin koira haluaa, ja varsinaista rotwaileria jolloin harjakoira ei ymmärrä pientä kokoaan lainakaan. Mitä suurempi on vastus niin sen parempi, korkeammaltahan tipahtaa kun... 

 

Toki rodullisten ominaispiirteiden korostumiseen kykenee vaikuttamaan paljon koiran pidolla, mutta pois näitä ei kokonaan saa...

 

Harjakoira vaatii peruskoulutuksen ja kunnon rajat siinä missä isommatkin lajitoverinsa.  Koira tottelee ja kunnioittaa sitä joka vaatii ja palkitsee häntä.

 

Harjakoirat ovat ennen kaikkea seurakoiria, aika herkkiä  luonteeltaan, tulevat hyvin toimeen kaikkien kanssa ja haluavat olla mukana perheen toimissa.  

 

Iloinen ja aina mukaan valmis ihanuus.

 

 

 

Ulkonäkö: Veikeä, karvoilla tai ilman, pystyt tai lupat korvat, eri värejä, elikkä jokaisen makuun jotakin.

 

Karvallisilla ei ole karvanlähtöä, paitsi kun vaihtavat pentukarvan aikuisten malliin. Täytyy pestä usein, mutta yleensä pitävät siitä. Sen jälkeen harjaus sekä föönaus, ajelu ja kaunis koira on upea...... hetken.

 

Karvattomia pestään samoin sekä kuivataan, harjataan ja ajellaan tarvittaessa. Kylmällä puetaan ja kuumalla aurinkorasva on paikallaan. Ruskettuvat kesällä upeasti. Pitävät pukemisesta.

 

Korvat on karvattomilla pystyssä ja karvallisilla sekä pystyt että lupat on sallittuja.

 

Pentu

Bella

Terveys: kaiken a ja o.

Vikoja löytyy joka lähtöön ja voin olla onnellinen kun toistaiseksi olemme säästyneet  sairauksilta. Vanhimmalla Pupu-mummolla on havaittu sydämessä vikaa  10v-tarkastuksessa. Homma hoituu lääkkeillä jotka Pupu nappaa ilolla aamuisin. Ensin ottaa emäntä pillerinsä ja sitten hän. Toivottavasti ei mene purkit sekaisin joku kerta!

 

Toiset tanssii ympärillä, mutta niille jää vain luu-tarjoilu, johan ovat hyvin tyytyväisiä.

Hammaskivi on myös Pupun ongelma.

 

Koko: Painoa näillä kotona olevilla on 3-5kg. Ja korkeutta tuollaiset vesikannusta marjaämpäriin. Maisa on porukan pienin ja Lumi tukevin.  Ruoka maistuu mainiosti. Kaikki menee mitä vaan annetaan. Kurkku ja omena maistuvat siinä missä liha ja kalakin. Allergioita ei ole ja vatsa kestää kaikenlaista herkkua. Pääasiassa kuivamuonaa syövät.

 

Kasvateissa on eräs kookas herra ja samoin yksi pikkuruinen lady.

Koko siis vaihtelee.

 

Pekka

Yhteenvetona: Kaikkineen harjakoira on valloittava.

 

Ei ollenkaan niin hankala turkiltaan kuin usein sanotaan. Nakut taas nauttii pukemisesta.

 

Koira joka nauttii auringosta, kainalossa köllöttelystä, sekä vauhdista ja vaarallisista tilanteista. On valmis lenkille, mutta ei pahastu jos tehdäänkin vain pikku kävely hissukseen. Kirmaa vapaana onnesta soikeana.

 

Seuraa omistajaa vaikka katon harjalle

Oikea partiolainen AINA VALMIINA

 

En vaihtaisi

 

 

   Varoitus: Tosikoille mahdoton rotuvalinta.   

Huomio
Huomio

Ulla ja Pekka

Lea Ravattinen

Bella

Pupu ja Lumi

Taneli

Lumi, Pupu ja Maisa

Ukko ja Pate

Ulla ja Pekka

Ansku

Bella

Bella

bottom of page